Tutustumismatka Piilaakson ihmeisiin!

Reilut kolme vuotta sitten innostuin Boardmanin vuotuisesta tutustumismatkasta Piilaakson ihmeisiin, ja laitoin luonnollisesti heti hakemuksen sisään. Matka kuitenkin viivästyi rajoitteiden vuoksi, mutta vihdoin syyskuun alussa lentoni lähti Los Angelesiin ja yhdestä unelmastani tuli totta. Ajatuksissa oli oppia tämän hetken startup-sijoittamistrendit, teknologian viimeisimmät kehitysaskeleet sekä yleisesti lisää Piilaakson liiketoimintakulttuurista. 

Boardman Grow ryhmässä oli mukana 25 osallistujaa yritysjohtajista startup-yrittäjiin sekä sijoittajiin. Matkakohteena oli Piilaakson ikoniset teknologiayritykset kuten Salesforce, Google ja Meta sekä paikalliset startup-yritykset että -sijoittajat. Kokemusta rikastuttivat alueella pitkään toimineet ulkosuomalaiset kuten Risto Lähdesmäki, Ari Tulla ja Mårten Mickos. 

Ohessa muutamia teemoja, jotka jäivät erityisesti mieleen matkan varrella: 

Aika on rahaakin tärkeämpää Piilaaksossa! Kukaan ei varsinaisesti välitä nimestäsi, menneisyydestäsi tai mistä tulet, vain tulevaisuus on oleellista. Jos sinulla on esittää mielenkiintoinen liiketoimintasuunnitelma ja olet jo onnistunut sen kehittämisessä joltakin osin, niin kaikki ovat valmiit kuulemaan siitä, sparraamaan ja tukemaan. Verkostoituminen on oleellinen taito Piilaaksossa. Kun saat kontaktin haluamaasi henkilöön joko suoraan tai intron kautta, toimi nopeasti. Vastaa aina heti ja viimeistään 24 tunnin sisällä. Parhaita kanavia verkostoitumiseen ja kommunikointiin ovat LinkedIn ja pikaviestipalvelut. 

AI on kaikkialla, muttei käytännössä juuri missään! Suuret teknologiatoimijat lisäävät nopeassa tahdissa AI toiminallisuuksia omiin tuotteisiinsa ja se on heille luonnollinen kehityspolku. Kaikki muutkin tapaamamme yritykset ja henkilöt puhuivat auliisti AI strategian luomisesta. Todellisuudessa merkittäviä innovatiivisia käyttökohteita tai onnistumisia emme kuulleet, vaan vaikuttaa, että maailma on tekoälysovellusten alalla aivan alkuvaiheessa kaikkialla.  

Sijoittaminen on isoa peliä! Osa tapaamistamme sijoittajista olivat isosti liikkeellä. Rahastojen koot ovat Pohjolasta katsottuna huiman isoja ja kun Piilaaksossa uskotaan jonkin yhtiön maailmanvalloitukseen, niin sitä ollaan valmiita tukemaan isoin sijoituksin. Toisaalta täälläkään ei ole helppoa kerätä rahaa sijoittajilta, vaan kilpailu sijoittajien suosiosta on äärimmäisen kovaa. Osakemarkkinat ovat tänä vuonna olleet Yhdysvalloissa hyvässä vauhdissa, mutta siitä huolimatta IPO:t ovat vähentyneet oleellisesti, SPAC:t suorastaan hävinneet markkinoilta ja kasvuyritysarvostukset ovat tulleet roimasti alas. Yhtenä syynä on nykyinen korkea korkotaso, jonka paikalliset asiantuntijat arvelivat pysyvän samalla tasolla vielä vuosia.  

Yhtenä kuriositeettina voi mainita, ettei Yhdysvaltojen rahoitusmarkkinoilla noteerata Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan juuri lainkaan. Samoin ympäristötietoisuus ei puhuttele sijoittajia tai yrittäjiä samalla tavoin kuin Euroopassa. Jos ympäristövastuullisuus ei ole linjassa liiketoimintamallin ja tavoitteiden kanssa, niin silloin brutaaliliiketoiminta voittaa, oli useimmissa keskusteluissa loppukaneettina. Sitä vastoin henkilöstön diversiteetti ja vastaavat teemat ovat vahvassa nosteessa, koska niiden uskotaan aidosti parantavan liiketoiminnan tuloksia. 

Yhtenä huomiona oli ulkosuomalaisten yrittäjien suhteellisen pieni määrä Piilaaksossa. Yrittäjiä on luonnollisesti ollut vuosien mittaan, mutta kestomenestyjiä on varsin vähän. Haasteita päästä yhdelle

maailman kilpailluimmille markkinoille luonnollisesti on useitakin. Paikallinen kustannustaso on kova aloittavalle yrittäjälle lähtien erityisesti asumiskuluista. Palkkakustannukset tuntuvat myös huimilta Pohjolasta katsottuna, mikä on toki loistava tilaisuus huippuluokan tekniikan ammattilaisille erityisesti suurissa teknologiayhtiöissä. Viisumit ovat yksi hankaluus aloittelevalle yrittäjälle; niitä tuntuu olevan joka lähtöön ja rajoitteita on monia. Toisaalta haasteista aina selviää, kunhan saa liiketoiminnan rullaamaan suhteellisen nopeasti. 

Lopuksi vaatimattomuus ei ole hyve maailman markkinoilla, eikä myöskään Piilaaksossa. Rohkeasti vain sinne valloittamaan maailmaa ja kun pärjäät ns. yrittäjyyden ja innovoinnin Premier Liigassa, niin silloin pärjäät kaikkialla!